Leke Çıkarma Yöntemleri.
LEKE ÇIKARTMANIZ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER.
Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?
Halıdaki Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar ? Piyasada satılan halıların büyük bölümü sabit boyalıdır. Aynı durum yüksek kaliteli, makine kilimleri için de geçerlidir. Fakat bazı iplikler ne yazık ki solmaz nitelikte değildirler. El kilimlerinde ve bazı halıların ilmiklerinde boya akması durumuna oldukça sık rastlanır. Burada belirtilen ve evde gerçekleştirilen müdahaleler, solmaz boyalara sahip halılara ve kilimlere ilişkindir. Mürekkep lekesi için yapılacak işlemden emin değilseniz veya hassas halılar söz konusuysa profesyonel halı yıkama hizmeti veren Manavgat Halı Yıkama Fabrikası'ndan destek almanız iyi olacaktır.
Mürekkep lekesine daha ıslak durumdayken müdahale edilmesi lekenin çıkarılmasını olumlu etkiler, bu yüzden mümkün olduğunca mürekkep lekesinin kurumasına izin vermeyin. Halıdaki veya koltuktaki mürekkep lekesi çıkarılır iken sıcak su kullanmamanız ve müdaheleyi en sınırlı alanda yapmanız gerekir. Halıya bulaşan mürekkep yoğunsa öncelikle beyaz ve temiz bir kuru bez veya kağıt havluya mürekkebi emdirin. Sonra bir çay kaşığı ağartıcı içermeyen sıvı çamaşır deterjanı ve bir bardak suyla hazırlamış olduğunuz karışımı emdirmiş olduğunuz temiz bir bez veya kağıt havluyu lekeli bölge üzerinde ovmadan bastırın (Ovalamak, mürekkep lekesinin halı liflerine işlemesi neden olacağından dolayı lekenin çıkarılması daha güç olacaktır.) Halının mürekkep lekesi için müdahele ettiğiniz kısmını, mümkün olan en az ılık suyla durulayın.
Durulama işlemi için ıslattığınız bir süngeri kullanabilirsiniz. Halıda kalan nemi, temiz bir bez veya kağıt havlu yardımıyla mümkün olduğunca emdirerek alın. Halıda mürekkep lekesi kalırsa bir temizleme profesyonelinden destek almanız faydalı olacaktır. Manavgat Halı Yıkama Fabrikası; ön leke çıkarma işleminin yapıldığı profesyonel halı yıkama hizmeti vermektedir..
Mum Lekesi Nasıl Çıkar?
Halıdaki Mum Lekesi Mumlar genellikle bir şekilde halılarımıza, kilimlerimize veya döşeme kumaşlarına damlarlar. Bu, hiç de gizemli bir şey değil; çünkü çoğu mumlar yanık durumdayken bir şekilde taşınmaya çalışırlar. Ayrıca bazen mum, söndürüldükten hemen sonra mum akıntısının soğuyup donması beklenmeden taşınmaktadır.
Halıdaki Mum Lekesi Nasıl Çıkar?
1.Yöntem: Eğer sizin de halınıza mum damlarsa, mumu bir buz küpü veya buz torbası kullanarak dondurun. Halıdaki veya koltuk benzeri döşemelik kumaşlar üzerindeki mumu dondurmak için tasarlanmış bir ticari ürün de kullanabilirsiniz. Mum donduktan sonra, plastik bir kart veya küt ağızlı temiz bir bıçak kullanarak mum lekesini parçalayın. Daha sonra hemen mum parçalarını alın veya elektrikli süpürgeyle temizleyin. Eğer uzun süre beklerseniz mum parçaları yumuşayacak ve tekrar soğutmanız gerekecektir. Halı üzerinde mum lekesi kalırsa Manavgat Halı Yıkama Fabrikası'ndan destek alabilirsiniz.
2.Yöntem: Yüzeydeki mum lekesinin üzerine peçete koyun.Önceden ısınmış ütüyü lekeye yakın mesafe olacak şekilde temas ettirmeden peçetenin üzerinde tutun.(Çok Uzun tutup yüzeye zarar vermeyin). Mum lekesinin eriyerek peçeteye geçtiğini göreceksiniz.Daha sonra sıcak suyla ıslatılmış bez ile mum lekesinin yerini silin.Konuyla ilgili olarak Manavgat Halı Yıkama Fabrikası'ndan destek alabilirsiniz.
Pas Lekesi Nasıl Çıkar ?
Halıdaki Pas Lekesi Açık renkli halılar odaya oldukça ferah ve davetkar bir hava kazandırabilir; fakat lekelenme bakımından da sorun yaratırlar. Çıkarılması özellikle güç bir leke tipi de pas lekesidir. Pas lekeleri genellikle metal ayaklı mobilyaların nemlenmesi ve bu ayakların halı üzerine pas lekesi bırakmaları şeklinde gerçekleşir. Halı üzerinde pas lekesi bırakan metal eşyayı halı üzerinde kullanmamaya gayret edin. Eğer bu mobilya için yeni bir yer bulmak istemiyorsanız, o zaman bu mobilyayı halının veya kilimin koyu olan tarafına yerleştirin ve/veya metalin halıyla temas etmesini engellemek için plastik başlıklar takın. Pas lekesi üzerinden belli bir zaman geçmiş veya halıdaki pas çok yayılmışsa veya halı elyafları narinse profesyonel halı yıkama hizmetini tercih edebilirsiniz, bunların dışındaki durumlarda evde deneyebileceğiniz bir takım pas lekesi çıkarma yöntemleri de vardır.
Halıdaki Pas Lekesi Nasıl Çıkar ? Halınızdaki pası sıyırarak çıkarabildiğiniz kadar çıkarın. Bir küt ağızlı bıçak, tırtıklı olmayan başka bir araç veya plastik bir kart kullanın ve halının elyafına zarar vermeden hafifçe denemeler yapın. Nemli bir süngere çok az bulaşık deterjanı koyun, sonra bunu halının lekeli bölgesine hafifçe bastırın ve orada beş dakika tutun. Sonra pas lekesi olan bölgeyi, soğuk suya batırılmış temiz ve beyaz veya açık renkli bir havluya emdirin.
Eğer pas lekesi havluya geçerse, emdirme işlemine devam edin ve gerektiği kadar deterjan kullanın. Pas lekesi çıkmıyorsa sonraki aşamaya geçin. Limon suyunu, lekelenmiş bölgenin üzerine dökün. Birkaç saat bekleyin, sonra nemli bir havluyla emdirin ve ıslak bezle silin. Uyarı Limondaki asit, koyu renkli halılardaki renkleri soldurabileceğinden dolayı bu halılardaki pas lekeleri için veya açık renkli halılarda yapılan müdahelelere rağmen pas lekesi çıkmazsa Manavgat Halı Yıkama Fabrikası'ndan destek alabilirsiniz.
Yağ Lekesi Nasıl Çıkar ?
Halıdaki Yağ Lekesi Evde küçük çocuklarınız veya arabalarla uğraşan bir eşiniz varsa, öyle veya böyle halınız üzerinde bir yağ lekesi temizlemek durumunda kalacaksınız demektir. Yağ lekesi için herhangi bir temizleme yöntemini uygulamaya kalkmadan önce imalatçının tavsiyelerini okuyun. Halıdaki yağ lekesi için doğru işlem ve ürün kullanılırsa lekenin çıkarılması sağlanabilir. Giysilerde olduğu gibi, halılardaki yağ lekesinin çıkarılmasında da püf noktası çabuk hareket etmektir.
Halıdaki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar? Öncelikle halıdan veya koltuktan yağ lekesini emdirmek için temiz ve beyaz bir kağıt havlu, sünger veya bez kullanın. İşlem sırasında kullanılacak malzeme, renk vermemesi için beyaz ve nötr olmalıdır. (Alternatif olarak iri taneli mısır unu, bebek pudrası veya talk pudrası gibi lekeyi emdirici bir madde, yağ lekesi üzerinde bir-iki dakika bekletildikten sonra elektrik süpürgesiyle vakumlanabilir.) Yağ lekesi müdahelesinde kullandığınız malzemeyi, yağın az bulunduğu kısmından yoğun bulunduğu merkezine doğru bastırarak lekeyi emdirin. Bu sırada yağ lekesini ovmamaya gayret gösterin.
Eğer yağ lekesi yoğunsa ve kuruduysa, mümkün olduğu kadar kısa süre içinde küt bir bıçak veya plastik bir kart kullanarak kazıyın. Gerekirse kâğıt havluyu değiştirin ve kağıt havluya artık yağ geçmediği anda sonraki işleme geçin. Bir bardak ılık suyla ağartıcı ve alkali içermeyen deterjandan karışım elde edin. Sonra hazırladığınız karışımı temiz bir bez, sünger veya kâğıt havluya emdirin. Bu kağıt havlu, sünger veya bezi halının lekeli bölümünde ovmadan bastırın ve bezin yağ lekesini emmesini sağlayın. Daha sonra olabilecek en az temiz ve ılık suyu kullanarak halıyı duruladıktan sonra kalan nemi, kuru ve temiz bir beyaz bez veya kağıt havlu yardımıyla tamponlayarak (ovmadan bastırarak) alın. Kuruduktan sonra halıdaki veya koltuktaki yağ lekesi çıkmamışsa Manavgat Halı Yıkama Fabrikası'ndan destek alabilirsiniz..
Oje Lekesi Nasıl Çıkar ?
Halıdaki Oje Lekesi Halıdaki ve koltuktaki oje lekesi için aşağıdaki leke çıkarma teknikleriyle müdahele etmeden önce bakım talimatlarını okumanız, gerekirse üretici firma ile temasa geçmeniz gerekir. Ayrıca oje lekesi olan halınız, birden çok elyaf çeşidinden veya özel boyalardan üretildiyse Manavgat Halı Yıkama Fabrikası'ndan destek veya hizmet almanız faydalı olacaktır.
Halıdaki Oje Lekesi Nasıl Çıkar ? Oje lekesi çıkarma işlemine başlamadan önce halının renk atmazlık niteliğini anlamak için oje çıkarıcısını; halının köşesi gibi görünmeyecek bir yerde mutlaka denemeniz gerekir. Özellikle koyu renkli halılarınızı dikkatlice test etmeniz, halı elyafına zarar gelmemesi veya halı renginin açılmaması için son derece önemlidir. Koltuk kumaşı oje lekesi olduğu takdirde, yastık arkası denemek için iyi bir nokta olabilir. Beyaz ve desensiz bir kağıt havluya, temiz bir beze veya pamuğa, aseton içeren oje çıkarıcısı dökün. Bu işlemin, aseton içermeyen oje çıkarıcı ile yapılması daha güvenli, ama etkisi daha azdır. Aseton içeren oje çıkarıcı ile ıslatılmış olan havluyu, halıdaki oje lekesinin üzerinde ovmadan bastırarak tamponlayın. Havlu veya kullandığınız malzeme, oje lekesini emdikçe ara sıra değiştirin ve işlemi tekrarlayın.
Bir çay kaşığı ağartıcı içermeyen deterjanı bir bardak ılık suyla karıştırın. Bu karışımı, yeni bir kağıt havlu veya benzeri bir malzemeye emdirdikten sonra kağıt havluyu halı veya koltuktaki oje lekesi üzerinde basınçla tamponlayın ve oje lekesinin emilmesini sağlayın. Daha sonra olabildiğince az, temiz ve ılık su kullanarak halının oje lekesi için müdahele ettiğiniz bölümünü durulayın. Son olarak halı üzerinde kalan nemi, kuru ve temiz bir beyaz havluyla bastırarak alın. Halı kuruduktan sonra halının tamamını süpürerek eski formuna gelmesini sağlayabilirsiniz. Halıdan ve Koltuktan Kurumuş Oje Lekesi Çıkarma Halınızdaki eski ve kurumuş oje lekesini çıkarmak da mümkün olabilir: Önce, bir kaşık veya küt ağızlı bir bıçak kullanarak ojenin fazlasını mümkün olduğunca halıdan dikkatlice kazıyın. Etrafa yayılan küçük oje kırıntıları olursa elektrik süpürgesi kullanarak vakumlayın. Bir önceki oje lekesi çıkarma uygulamasında anlatılan işlemleri sırasıyla uygulayın..
Çay Lekesi Nasıl Çıkar ?
.
Diğer İnatçı Lekeler.?
Halılarınızın Yıkanma Aşamaları.
HAVUZLAMA - BİZDE BU İŞLEM YAPILMAZ
Havuzlama, Lekelerin kolay çıkmasını sağlamak için,halıların ortak bir alanda suyun içinde bekletilme aşamasıdır
Bu sorunun cevabı zaten sorunun kendisindedir.Havuzlama işleminde 1 yada 1'den fazla halının aynı anda havuzda bekletilmesi sağlık açısından son derece tehlikelidir.Mesela müşterinin birisi kışlık halısını yıkatmak istedi ve halıcısına teslim etti,yine bir sonraki müşteri halısını vermek istedi ve aynı halıcıya teslim etti,ama bu müşterilerden birisinin evinde hayvan beslediğini düşünün ! Nihayetinde insanların küçük bebekleride var,Namaz kılanlar var..! Yada, bir müşteri kendi halısına,başka bi müşterinin halısının yıkama esnasında temas etmesini istemez..
Bizde Havuzlama Nenden Yok?
Havuzlama yapan bir firma,her bir adet halı için havuzlamanın suyunu değiştirmez,yada en fazla günlük değiştirir.sabah değiştirdiği havuz suyuyla akşama kadar aynı suyla havuzlama yapar.Çünkü suyu değiştirdiğinde suyun içine yine şampuan,kimyasal koymak zorunda yani maliyeti artıyor.Ayrıca havuz suyu anlık,yada günlük olarak değiştirilse bile o havuzun içi dezenfekte etmeden yine sağlıklı olmaz ! Her bir halı için bunu tekrarlayacak olursa firmanın zararınadır.Bu sebeple böyle bir firma asla halıları teker teker havuzlama yapmaz.. Özet olarak Böyle bir firma ya bile bile zarar edecek,yada günlük aldığı halılardan 5'er 10'ar grup halinde hepsini aynı anda havuzlama yapacak. BU SEBEPLERDEN DOLAYI,HİJYENE,SAĞLIĞA ÖNEM VERDİĞİMİZ İÇİN VE MÜŞTERİLERİMİZE SAYGIMIZ İÇİN BİZ FİRMAMIZDA HAVUZLAMA YAPMIYORUZ !!.
Halı Yıkama Şampuanları:
Malesef ki halı yıkama işini basit ve masrafsız düşüncesiyle ülke genelinde mantar gibi türeyen firmalar mevcuttur.Bazı firmalar,halı yıkama işinde kendilerine daha az maliyet olsun diyerek,hipo,asit,klor gibi yakıcı,alerjik gibi bir çok hastalığa sebep olabilecek,sağlık açısından son derece tehlikeli kimyasallar kullanılmaktadır.Yada bulaşık deterjanı,yağ çöz gibi halı temizliğiyle ilgisi olmayan,yada açıkta satılan belgesiz,kalitesiz ürünler,kimyasallar kullanıldığı malesef bir gerçektir..
.Bu kimyasallar halınızın reklerine zarar verip matlaştırır.Özellikle beyaz saçaklı halıların,saçaklarına beyaz görünümü kazandırmak ve temiz göstermek için klor kullanılmaktadır.Klor kullanılan o halının saçağı artık ölmüştür.Çok zaman geçmeden dökülmeye başlar.Bu tür kimyasallar sizin sağlığınızı tehdit ettiği kadar halınızada zarar verir.Bu kimyasalların kullanıldığı halılar artık çürümeye başlamıştır ! Biz firmamızda,halı yıkama için üretilmiş doğal,insan sağlığına zarar vermeyen,halıların gerçek hijyenliğini sağlayan,alerjik hastalıklara neden olmayacak kaliteli,belgeli,bitkisel,doğal kimyasallar KULLANMAKTAYIZ. Firmamızda,Halıların %100 hijyen olmasını sağlamak için durulama aşamasında bol su kullanıp durulama süresini uzun tutuyoruz..
Yıkamada Kullanılan Su Kaynağı:
Değerli müşterimiz,Halı yıkamada kullanılan şampuanlar kadar,yıkamada kullanılan su'da önemlidir. Günümüzde yine, bazı firmalar maliyeti düşürmek için oto yıkama yerlerinde olduğu gibi halı yıkamada,kuyu ,dere gibi sağlıksız kaynaklardan gelen su ile yıkama yapmaktadırlar.Halı yıkamada kullanılan en sağlıklı su "içilmeye müsait"şebeke suyudur..
Biz firmamızda,halılarınızı "içilmeye müsait" şebeke suyuyla yıkama yapmaktayız.Bu konuda, Manavgat'da şebeke suyu ile halı yıkama hizmeti veren ilk kuruluşuz...
Halı Yıkama Fiyatları
Türkiye genelinde her bölgede halı yıkama fiyatları farklıdır.Farklı olma sebebi bir çok şeye endekslidir.Bunlar,o şehrin büyüklüğüne,aynı şehirde aynı hizmeti veren firmaların az veya çok oluşu,yol mesafesi,suyun ucuz-pahalı olmasına,işletmenin müşteri potansiyeli, fiyatlarda değişim yapmaktadır.Örnek olarak Manavgat'da metre Karesi 3-4 TL'ye yıkanan makina halısı İstanbulda 5-8 TL arası yıkanmaktadır..
Aynı şehirdeki firmalar arasında da fiyat farkları vardır.Bunuda açıklayalım. Aynı şehirdeki firmalar arasındaki en büyük fiyat farkı gösteren etken rekabettir.Bunun dışında,yukardaki konularda belirtilen ve dikkat çektiğimiz unsurlar olan,yıkamada kullanılan şampuanlar,yıkama suyu da fiyatları etkiler.Aynı zamanda işletmenin oto yıkama veya fabrika olması zaten önemli nokta.Bulaşık deterjanı ile halı yıkayan bir kuruluş ile gerçek halı şampuanı kullanan kuruluş arasında dikkat çekici fiyat farkı vardır.Yada,Kuyu suyu ile yıkama yapan ile şebeke suyu ile yıkama yapan firma arasında fark vardır.Veya,bir oto yıkamada yıkanan halı fiyatı ile Donanımlı,fabrikasyon sistemle yıkama yapılan halının arasında ücret farkı olması oldukça doğaldır.Yada,yeni açılmış personel çalıştırmaya gücü yok,masrafı az, müşteri potansiyeli düşük olan bir firma ile yıllarca tecrübe kazanmış,personeli mevcut,masrafı çok, müşteri potansiyeli yüksek bir firma arasında fark olması normaldir.Manavgat'da fabrikasyon sistemle hizmet veren bir kuruluşun, makina halısına vereceği en düşük fiyat 3.00 TL 'dir. Ayrıca,Halı Yıkamada Halıların cinsi,özelliği ve yapısına göre kendi içinde fiyat farkı gösterir.Örnek olarak,makina halısı,Şagi Halı,Yün Halı,El Dokuma Halılar arasında fiyatlar farklıdır.